thorslynn.blogg.se

Livet! Med allt vad det innebär...

Midsommartid!

Publicerad 2014-06-22 16:09:00 i Allmänt,

 
Och så har det varit Midsommar i Sverige igen! Denna högtid som kanske mer är som ett Nationaldagsfirande än självaste 6:e juni! Midsommar har firats här sen urminnes tider. VIkingarna hade sitt Midsommarblot och det har kanske varit "firande" ännu tidigare. Allt som har med den livgivande solen att göra.
 
Hur många Midsommar har man inte frusit! Suttit huttrandes vid någon dansbana och varit panelhöna, vaktandes de andras handväskor...Gått i sandaler fast det varit +6 grader...Suttit på någon klippa och dragit på sig blåskatarr, bara för att man skulle sitta på just den klippan och se solen gå upp! Dansat Små Grodorna i ösregn...Åh kära Midsommar! Du betyder något speciellt för oss alla, tror jag! Jag raljerade över att det kanske är bäst att fira ordentligt, nästa år kanske det är förbjudet eller kränkande för andra folk än vi svenskar (som ju inte finns...) När "ledande" politiker (forum för fårskallar) uttrycker sitt förrakt för bland annat Midsommar och kallar det för TÖNTIGHETER...Då undrar jag hur det står till i den politikerskallen. Har det varit ett annat lands politiker som uttryckt detta över det egna landets kultur, har det blivit revolution, avsättning och rullande i tjära och fjädrar! Varför ska vi förrakta vår egen kultur?! En fullständig gåta! Många av mina invandrade goda vänner, är mycket förundrade över denna företeelse! Mina vänner hänger med på min kultur och jag på deras, men ingen av oss förnekar den andres kultur som Forum För Fårskallar tycker att svensk kultur ska göras.
 
Midsommarstänger har vi gjort, Midsommarstänger har vi inte haft och Midsommarstänger har vi "lånat"...men lämnat tillbaka på natten (inte nu, det är sen längre preskriberat)! En Midsommar för ett ganska många antal år sen, firades i den trängre bekantskapskretsen på en gräsmatta vid ett hus jag inte längre bor vid. Vi dansade runt Midsommarstången och hade mycket trevligt. Rätt som det var kom det upp en flock svartklädda gossar från vägen (sk skinnskallar, som det hette i forntiden). Jag kände igen några eftersom jag på den tiden det begav sig, drev en cafeteria på ett högstadium i kommunen. De hade hört prat och skratt och undrade om de fick vara med. Kan man neka detta, när de alltid kallade mig Morsan?! Absolut, grabbar! Om ni dansar Små Grodorna...Och tänk att de gjorde de! Samt att de kunde alla andra underbara dansvisor! De lärde de små Bro Bro Breja, Skära Skära Havre, Räven Raskar Över Isen! Det blev en fantastisk rolig tillställning och ett vackert minne. Minns också att hela flocken svartklädda gossar, var hemskandes hungriga mitt i natten. Så när de andra plockad 7 sorters blommor, stekte jag falukorv och kokade makaroner!
 
7 sorters blommor ja, det brukar jag för det mesta plocka. Det har aldrig fungerat och jag förstår inte vad jag är ute efter heller! Jag har inga planer på att bli bortgift. Och drömmer man inte om någon drömprins, har man förmodligen plockat fel sorter! Numera lägger jag dock blommorna i en plastpåse under madrassen...Detta grundar sig i att jag ett år, som inte ligger alltför avlägset bort lyckades med konststycket att det i blombuketten häckade ett antal klämmiga insekter jag inte kände till...Det genererade i märkliga, onda och mycket kliande bett i nacken och huvudet på undertecknad! Så jag tar det säkra före det osäkra och "gömmer" dem.
 
Mat äter man mycket på Midsommar. Det ska grillas och ätas sill. Sill kan bekantskapskretsen få ha alldeles för sig själva, ty det äter inte jag! Har testat alla sorter på längden, tvären och fram och tillbaka. Men det går absolut inte! Jag kan äta en bit 1 x 0.5 mm för syns skull! Däremot älskar jag färskpotatis, så det äter jag desto mer. Tårtor med jordgubbar och grädde eller glass med jordgubbar.
 
När det ösregnar ute, får man antingen sitta kvar under paraplyerna och låtsas att solen lyser eller också gå inomhus och fortsätta firandet där. Alla högtider  har sin tjusning! Jag är ju som ni alla vet, mest hypad på JUL, men firar naturligtvis alla andra högtider också! Mina svenska högtider! SVENSKA! Det som vi betraktar som Svenskt med allt vad traditioner innebär!
 
Sen får församlingen säga vad den vill!
 
Hoppas Ni alla haft en underbar Midsommar!
 
 
 
 
 

Sommar!

Publicerad 2014-06-16 10:26:00 i Allmänt,

Och så blev det sommar i Sverige igen. Hur fort rullar åren inte på! Det var ju igår det var sommar, tycker jag och nu är det dags igen!

Den där riktiga underbara sommarkänslan vill inte alls infinna sig i år. Det är oerhört vackert ute, jag cyklar, njuter av solen, grillar, strosar barfota, vänder ansiktet mot solen (har dock inte badat än) och ändå känns det som huvudet är fast i en burk.

Året som gått har varit minst sagt turbulent på jobbsidan och diverse sorgliga saker som upprört, berört och varit oerhört sorgligt har dragit igenom oss och det är kanske därför jag inte känner mig som jag brukar. Och att försöka ens framkalla sommarkänslan, det går inte. Den måste liksom komma alldeles av sig själv.

Men jag njuter ändå! Nu har jag semester i några veckor innan sommarjobbet tar vid (dock bara 3 veckor) sen ska jag förhoppningsvis försöka njuta av sommaren.

Idag ska jag plocka fläderblomsklasar och göra saft! Minns förra sommaren så roligt jag tyckte det var! I år konstaterar jag krasst att, Oj blommar de redan och jag som inte har någon citron hemma...Citronproblemet går att lösa, men resten (humöret)...

Potatisen kommer upp så fint i landet, dillen är på språng och min Oregano tror fortfarande att den växer någonstans runt Medelhavet. Den är redan över en halv meter hög! Gräslöken likaså, tovan som blivit en buske strävar även den mot himlen! Fantastiskt kul, konstaterar jag neutralt...Och känslan finns inte där! Jag borde dansa runt i trädgården och vara överlycklig...Men det är jag inte! Trots att kärleken bor i mitt hjärta, jag har världens bästa barn, ett vackert hem...Men nej

Vad ska jag göra? Det går som sagt inte att framtvinga den glada, sprittande sommarkänslan. Den är bara bortblåst.

Jag tar lite mer kaffe och njuter av det i alla fall!

Om

Min profilbild

Thorslynn/Marie

Kock, trebarnsmamma, fyra kissemissars matte, operaälskare, champagne- och pralinfreak, cykelentusiast, resefantast, livsnjutare och Ölands självutnämnde ambassadör och mer därtill. Välkommen in i min kåserivärld! Hopps Du finner den trevlig och värd att lägga lite tid på

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela