thorslynn.blogg.se

Livet! Med allt vad det innebär...

Skidåkning....

Publicerad 2014-01-27 18:51:00 i Allmänt,

Och så var man ute på sin premiärtur på slättförsskidor igår. Jag minns inte när jag åkte sist och jag inbillade mig att det här blir en lätt match! Det blev det nu inte! I synnerhet inte när man inte behagar ta sig till de spår, samt rösade leder som trots allt finns i omgivningen. Nej jag skulle naturligtvis ut på egen hand och leka Telemarkskörning, offpist fast med längdskidor...
 
Låt mig sammanfatta att det gick inte alls! Inte mycket! För det första, att halka runt på byvägen innan man kom till ängarna, måste bara det varit en syn för Gudar. Det var samtidigt lite sand eftersom vägsamfälligheten sandat i byn...Om man säger att det blev betänkligt kärvt att åka, samt att det gnisslade oroväckande under skidorna.
 
Väl framme vid ängarna, var det en bragd att ta sig upp för snövallen, men jag lyckades till slut. Och sen att köra lite pudersnö och spåra själv, var oerhört trevligt! I alla fall så länge det var slätt. Sen blev det lite rötter som låg väl dolt under snön, som undertecknad fastnade i och gjorde en grandios framåtvurpa. Jag hade glömt hur svårt det är att ta sig upp från liggande till stående med skidor fastspända på fötterna. Låt mig sammanfatta: Det tog tid, mycket svordomar och snö innanför vantarna och ganska så röd och irriterad i ansiktet, innan jag äntligen lyckades ta mig upp igen!
 
Har någon ramlat i en uppförsbacke? Det betraktar jag som en merit! Slog i backen med ett ljudligt; Huuuuu och mössan for ner över ögonen... Och när ängarna tagit slut, åkte jag i ett fruktansvärt halt traktorspår! Då blev det en slank jag dit och en slank jag hit och en slank jag ner i diket! Att man inte ger upp och framförallt inte lär sig hur svårt det är att köra offpist med längdskidor!
 
Men skam den som ger sig! Jag hasade, sjavade, snubblade och ibland fick till något som liknade ordentliga stavtag och jag kan väl inte direkt påstå att jag susade fram, men framåt gick det. I alla fall just då.
 
Efter en flåsig tur runt energiskogen, tyckte jag att det fick räcka för den här gången. Första gången på jättelänge
 
dessutom. Och sen kolla Runkeeper var ingen höjdare: 2.7 kilometer på 56 minuter och 11 sekunder...Det är väl en himla tur att det inte blir något Vasalopp för mig i år. Och kanske inte nästa år heller. Ska det gå i den här takten, kanske jag satsar på vintern 2022 eller något i den stilen. Men å andra sidan, har jag varit sjuk (går ju att skylla på), jag är otränad samt lekte Telemarkskörning! Nästa gång ska jag åka rösade leder, bland annat uppe i Kilsbergen. Eller varför inte vårat elljusspår nere i byn, som är jättefint att åka! Det ska jag göra!
 
Och som slutkläm fick jag inte av mig skidorna heller...Jag stod på gården och pustade, frustade och stånkade. Till slut blev jag Marie 5 år, som inte klarade sig själv. Jag började stampa, precis som det skulle få skidorna att lossna...Det gjorde de inte, utan jag fick ringa in till Dottern, som kom ut storskrattandes och hjälpte mig av med skidorna. Vilken skiddrottning jag är! Jag kommer nog att trots min höga ålder, bli triumf-ess vid nästa OS, var det nu går av stapeln! Kära nån, så usel jag var!
 
Men tack och lov för mobiltelefoner, annars hade jag väl stått och stampat än, ute på gården!

Jaha

Publicerad 2014-01-22 09:40:00 i Allmänt,

Vinterkräket jagade ifatt mig till slut.. Blev totalt däckad natten till lördag och är inte fullt återställd än. Och eftersom undertecknad rör sig i restaurangbranschen, är det mycket strikta och hårda tillfriskningsregler! Självklart! Men vad fasen, vill jobba och inte ligga här och räkna plankorna i taket! Understundom tar jag mig dock ner till köksregionerna på svaga ben, ellet sitter vid kakelugnen och hämtar kraft.


Man ska aldrig slå sig för bröstet och säga "jag brukar klara mig, så det är ingen fara..." Men då stod Vinterkräket bakom hörnet och ropade: Ha! Henne ska jag ha! Och så blev det som det blev! Ett samtal till 1177 bekräftade att kräket är ett sällsynt elakt monster, så även om man definitivt inte gillar läget, är det acceptans som gäller. Suck! En diet på te, skorpor, frukt och vatten är säkert bra men jag längtar våldsamt efter ordentlig mat! En positiv grej kanske är att inget sött alls, vare sig praliner eller goda bakvark har passerat min strupe sen i fredags...Bra och bra, för kroppen kanske men inte för själen!

Denna dag singlar snöflingor ner från den blygrå himlen. Vinden är ostlig och för med sig doften av vintrigt hav. Längtan till havet sliter i själen, jag stod still och drog ner doften och det krispiga syret i lungorna och bara njöt. Vid havet får själen ro. Sommar, höst, vår och vinter spelar ingen roll. Men vintriga havsvindar är underbara.

Jag gick ut på svaga ben för att fylla på med frön och nötter till "mina" pippifåglar som befolkar trädgården. Är det ett ålderstecken, tro? Att mata och titta på hur glada de bevingade vännerna blir? Asch då! Jag har gillat det sen barnsben så speciellt åldersrelaterat är det inte, det stryker vi!
 
Kaffet börjar smaka utsökt igen, även om magen först blir förvånad och sen knorrar i högan sky. Det blir bara små sippar åt gången, men man känner att livsandarna väcks igen! Och tänk att en enkel rostad brödskiva med smör och ost, kan förvandlas till en fantastisk gourmetupplevelse när man varit på ofrivillig svältkur i några dagar!

Med hopp om en fin vinterdag till alla, drar jag mig tillbaka till sovgemaket igen! Den här gången tillsammans med mina killar Stephen Fry, Alan Davies, Hugh Laurie, Bill Bailey och några till, det ni! Ipad är en fantastisk uppfinning, jag ligger och kurerar mig med  missarna runt mig och BBC:s bästa program någonsin: Quite Interesting! Rekommenderas varmt och du får veta saker om saker du trodde du visste, men som inte alls var som du trodde..

Quite Interesting!

 
 
 
 

VINTER

Publicerad 2014-01-20 15:50:27 i Allmänt,


Så kom då äntligen den underbara vintern! Denna ljuvliga, ljusa, vita, krispiga, gnistrande, friska årstid när den är som bäst! Det blir inte vår i januari, bara för att solen lyser och det är 8 grader varmt. Och jag föredrar snö och kallt framför blött, mörkt och smutsigt.
 
Varför älskar jag vintern så mycket? Ja, det härrör väl sig som vanligt bakåt i Minnenas Allé och den lyckliga tid som var min barndom. Precis som somrarna alltid var soliga och varma (tyckte man) var vintern alltid snöig, kall och frostig!
 
Julen var alltid inlindad i ett vitt täcke. Jag minns hur vi julpyntade hos Mormor Anna och Morfar Alfred, som var pappas mormor och morfar. De bodde i en paradvåning (vindsvåningen) mitt i Köping i apotekare Arpis vackra fastighet. Där var fönsternischerna djupa och spännande, man kunde krypa upp i dem och se snöflingorna singla ner över Stora Gatan. Mellan fönstren hade mormor Anna lagt bomull eller vadd och strösslat med glitter, där hennes tomtar fick stå som i snö. Julgranen stod i salongen och brasan sprakade muntert i stora kakelugnen. Jag minns också all god mat, vi dansade runt granen, blev rädda för tomten, det luktade cigarr och glögg, pepparkakor och saffran, granris och trygghet.
 
Hos min mormor Elsa stoppade vi korv, bakade, gjorde julgodis och stöpte ljus. det berättades sagor om vättar och tomtar, gamla tiders julfirande...Kort sagt, helt underbart! Men tiderna förändrades, de äldre och lärde gick till sällare jaktmarker och traditionerna fick göras om. Det är underbara och vi älskar dem. Men jag har för evigt bevarat i hjärtats kammare, de gudomliga Jularna jag fick fira som barn.
 
Vi åkte skidor så fort tillfälle gavs. Jag minns att pappa och jag alltid tog Snöstjärnan varje år! Det var ett märke ungefär som Simborgarmärket. Man kunde ta olika färg, för antingen 2 km, 5 km eller 10 km! Oj vad snöstjärnor vi samlade på oss, pappa och jag. Jag minns snötyngda grenar, äppelröda kinder, våta vantar och fingrar som luktade ylle. Snö i pjäxor och snö som klabbade sig under skidorna. Vi åkte vid farmor och farfars sommarställen, antingen i Uttersberg eller Munktorp. Vi fixade egenhändiga spår med hjälp av farfar. Farfar annordnade alltid ett "Vasalopp" för oss ungar och ett för de vuxna, av naturliga skäl lite längre bort än vårt ("åt Kolbäckshållet, hör jag farfar säga i Minnenas Allé"). Vi belönades med varm choklad och "riktiga" medaljer, som farmor gjort av guldigt glanspapper, fina band och pappkartong! De vuxna fick glögg! Oh tider, o seder!
 
After Ski på den tiden och för oss, bestod av att vi satt framför kakelugnen i Munktorp och grillade korv och äpplen! Vi satt ihoptryckta på farfars renfäll han köpt i Sörvattnet (Härjedalen). Trötta, men så lyckliga och äppelkindade efter dagens lopp. Och så körde vi dagen därpå, år efter år tills tiderna förändrades igen.
 
Vintrar i Sälen, när man skulle likt Kung Stenmark kasta sig utför backarna. Ja, kasta och kasta! Jag tyckte att den enklaste backen var förfärlig och var nog bland de fegaste som åkt. En magisk semester i Alperna där vi på 3058 meters höjd (Hintertux Glaciär) hade absolut klart väder och såg hela världen, nästan. Magiskt, vackert och gnistrande snö. Jag sitter nog hellre i en snödriva och konstaterar att vintern är underbar, dricker någon varm dryck och tittar på folk. Eller åker slättförs, som man säger norr om trädgränsen. I min egen takt och fart.
 
Pulkafärder och skidor med älskade ungarna när de växte upp. Jag har försökt och återskapa lite av den stämning som farfar och farmor gav oss. Och jag tror att jag lyckades någorlunda, eller inte för ingen av dem är intresserade av skidåkning idag....Det kan man tolka hur man vill! Men jag är det fortfarande, lika lycklig för vintern.
 
Av ovanstående beskrivning, tror jag de flesta förstår varför jag älskar vintern!
 
 

 

Eftertankens kranka blekhet...

Publicerad 2014-01-03 12:31:00 i Allmänt,

 
Plötsligt är Jul och Nyår över...Och då infinner sig den stora Tomheten! Varför rusar det på så fort? Man bökar och stökar hela, halva hösten för några få dagar och så är de över! Men vilka underbara dagar det förhoppningsvis blir! Snön lyste dock med sin frånvaro och andra dämpande saker, gjorde sitt till att den rätta stämningen inte riktigt fick fotfäste här. Men vi gjorde det bästa av situationen. Det måste man göra! Eller hemsöks du av av minnen som verkligen inte hade med Julens glada budskap att göra?

Jag som är i restaurangsvängen (och lagar mycket mat hemma) har sådana minnen...När den hemgjorda julkorven sprack i koket och flöt ut till en obestämd grå massa? När man tog fel på oljeflaskorna och la den gravade strömmingen i en senapssås gjord på olivolja (jo, det har hänt)? Eller när katterna slogs och välte granen (inte här, men på ett tidigare ställe) eller när alla 22 julgästerna mätta, belåtna och smådästa, bänkat sig framför Tv:n medan du ensam skådar ut över ett kök fyllt med disk som skulle räcka halvvägs till Bethlehem?

Nu slapp vi allt detta, som tur var! Julen hos oss är inte förknippad med någon stress längre, vi gör vad vi hinner med och det brukar bli bra!

Och så var det då det här med snöns frånvaro...För det första:
Jag avskyr när det är grått, blött, mörkt och trist! Snön piggar upp, lyser upp och vädret blir torrare och jag har inte så ont i kroppen då. Sen var det ju med min starka ambition att köra Tjejvasan i år! Det började så entusiastiskt som ni minns, med inventering av skidbeståndet som dock visade sig vara just ingenting. Åtminstone udda och det kommer man inte långt på!

Jag ville ha mycket snö, för att träna och åter träna. Rullskidor, säger någon entusiast. Jag? På rullskidor? Ja om jag vill tillbringa närmaste framtiden med gipsade ben, vore det en bra idé! Kort sagt, Vasan är lagt på is (hahaha) och jag hoppas kunna köra den kommande säsong istället. Med mycket snö och bra träning före!

Jag avlade sedvanliga Nyårslöften, dvs att inte sluta med det jag redan gör! Det är bra löften tycker jag!

Med förhoppning till Er alla om ett lysande 2014, så avslutar jag härmed dagens diktning!

Klä er varmt!

Om

Min profilbild

Thorslynn/Marie

Kock, trebarnsmamma, fyra kissemissars matte, operaälskare, champagne- och pralinfreak, cykelentusiast, resefantast, livsnjutare och Ölands självutnämnde ambassadör och mer därtill. Välkommen in i min kåserivärld! Hopps Du finner den trevlig och värd att lägga lite tid på

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela