thorslynn.blogg.se

Livet! Med allt vad det innebär...

Utflykten som aldrig blev av, eller hur vi åkte på utflykt utan att se någonting!

Publicerad 2015-05-11 20:08:00 i Allmänt,

 
 
Sällsynta är de dagar då jag och dottern är lediga samtidigt. Vad kunde passa bättre än att ge sig iväg på en liten kombinerad roadtrip/utflykt?!
 
Sagt och gjort, vi var som vanligt taggade och frågan gällde bara vart vi skulle styra kosan den här gången. Eftersom vi i den här familjen har en konstig dragning, för att inte säga lite morbid dragning åt det totalt annorlunda, beslöt vi oss för en tripp till världsmetropolen Strängnäs för att besöka Pansarmuseet Arsenalen! En viss ung dam älskar tanks och eftersom storebror besökt nämnda museum, ville även hon dit. Så då åkte vi mot Strängnäs. En snabb koll visade att de hade öppet idag.
 
Straxt norr om Kungsör beslöt vi oss för att kolla hur länge de hade öppet, bara för att upptäcka att hemsidan var uppdaterad och Måndagar Stängt...Mycket snopet och mycket besvikelse blev det! Vad gör vi då? Eftersom vi just passerat Kungsör hade vi lagt märke till de enorma skyltar som stod lite här och där efter motorvägen. Bilder på Drottning Kristina samt Hertig Johan och under stod den stolta texten KUNGARIKET KUNGSÖR! Lät lovande och bra, eftersom slott och kungligheter (för det mesta) är kul och intressant. Att Kungsör skulle ha någon kunglig anknytning har gått oss förbi. En snabb googling (kan man säga så) visade att det fanns ett ställe som hette Kungsudden där det minsann både fanns ruin efter Hertig Johans lustslott samt Drottning Kristinas privata ridbana..
 
Jag hade aldrig hört talas om att det fanns slottsruiner och ridbanor med kunglig anknytning i Kungsör så dit vände vi! Vid Kungsörstorps parkering beslöt vi oss för att ta en kopp kaffe på det vackra caféet som varit en Kungsladugård med anor från 1700-talet. Det var dock stängt för det var måndag, snopet. Och det finns faktiskt folk som är lediga måndagar! 
 
Cirka 20 meter från Kungsladugården, upptäckte vi några mossbelupna stenar i backen...Det var "ruin" efter  Hertig Johans lustslott...Det var den sämsta ruin jag sett! En raserad fornborg är betydligt mer intressant än detta. Någon ridbana hittade vi aldrig, inte ens en skylt! Och enligt hemsidan var det ju en hänförande utsikt över Mälaren, vilket jag absolut inte kunde hålla med om. Småbåtshamn, lite industrier och en härlig sumpmark...Gillar man det så var det absolut hänförande...Ja småbåtshamnar är alltid trevliga, dock låg det inga båtar där än! Och tycker man om att utsätta sig för fara, ska man gå upp i det minst sagt rangliga fågeltorn som hade hänförande utsikt över sumpmarken. Fåglar fanns det! Tre gräsänder såg vi...
 
Jaha, vad skulle vi göra då? Stora Sundby slott, som ligger några mil från Katrineholm är ett fantastiskt slott! Tyvärr inte öppet för allmänheten, men bara att strosa i slottsparken och njuta av omgivningarna är oerhört trevligt. Och i anslutningen till slottet ligger ett underbart café. Så då åkte vi dit! Slottet var kvar  men caféet hade inte öppnat för säsongen...Och det såg så nedgånget ut att jag tvivlar på att de öppnar överhuvud taget i år.
 
Mariefred kanske? Inte alltför långt borta och så ligger ju en av Sveriges vackraste vasaborgar där, Gripsholm! En snabbkoll på hemsidan och vi konstaterade att de öppnar för säsongen till helgen som kommer. Men herregud, finns det ingenting och titta på? Jordbruksmuséet i Julitta? Öppnar till helgen.. Och det kanske var lika bra, vet inte riktigt om det är min typ av museum! Jamen, Tullgarn då? Tullgarn som är ett av de Kungliga Slotten i Sverige och där en av mina absoluta favoritkockar bor, Per Morberg (han bor i det vackra orangeriet)! Dit åker vi! Meeeen, de öppnar för säsongen till helgen...
 
Efter detta irrande runt Södermanland, beslutade vi oss för att asch, vi åker in i Arboga och fikar istället. Ett fantastiskt konditori finns vid torget där allting är svindyrt och personalen otrevlig, så det fick vara. Däremot finns ett underbart litet café inrymt i de äldsta delarna av Arboga som heter Café Två Skator! Vi såg på långt håll skylten ÖPPET och VÄLKOMMEN! Äntligen, sa vi blir det lite kaffe. Och så när vi kom fram till dörren satt där givetvis en klämmig skylt: IDAG MÅNDAG HAR VI STÄNGT...
 
Behöver jag säga hur mycket vi skrattade? Fulla av desperation knallade vi över till järnvägsstationen i Arboga och slog runt på skinkmacka, donut och kaffe. Och kaffet var det hemskaste jag druckit i hela mitt liv! Smakade som dygnsgammalt nescafé man skrämt upp i mikron! HU! Men det var länge sen vi skrattade så mycket! Slotten ligger kvar, Pansarmuséet likaså! Vi tar en tur dit snart igen!
 
Jag kan varmt rekommendera en tur till Stora Sundby, som inte är likt något annat slott i Sverige, ja unikt i Europa! Det har fyra stora torn som symboliserar årstiderna, tolv små torn för månaderna, femtiotvå rum för veckorna och 365 fönster för att symbolisera veckodagarna! Parken är makalös och det är en lisa för själen att vandra runt där! 
 
Och är sen slottscaféet öppet (som är inrymt i ett gammalt vagnslider) är lyckan total!
 
 
 
 
 

 

Om

Min profilbild

Thorslynn/Marie

Kock, trebarnsmamma, fyra kissemissars matte, operaälskare, champagne- och pralinfreak, cykelentusiast, resefantast, livsnjutare och Ölands självutnämnde ambassadör och mer därtill. Välkommen in i min kåserivärld! Hopps Du finner den trevlig och värd att lägga lite tid på

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela