thorslynn.blogg.se

Livet! Med allt vad det innebär...

EUROVISION!!

Publicerad 2014-05-11 13:13:00 i Allmänt,

Och så har då årets Eurovision gått av stapeln! Jag tänker inte skriva om gårdagen, utan att gråtande falla ihop över tangentbordet för alla usla bidrag och politiskt korrekta floskler, utan en tillbakablick i backspegeln när "seklet var ungt" eller ännu längre, till förra seklet och berätta om gamla tiders ESC!

Min första ESC upplevde jag 1962 när jag satt i föräldrahemmets soffa och tittade storögt på alla tanter och farbröder som sjöng. Sveriges bidrag sjöngs av Lill Lindfors och Svante Thuresson och hette Nygammal Vals. Bäst minns jag textraden "när jag trummelummar på min kastrull" Texten är fullständigt gulligt absurd, bygger visst på HC Andersens saga Svinaherden...Bidraget kom tvåa vill jag minnas och det var i Luxemburg.

Ett år var det till och med fyra vinnande bidrag! Spanien, England, Holland och Frankrike! Ingen begrep tydligen på den tiden att man skulle kolla vem som fått mest 12-poängare utan det var sonika 4 vinnare! Hur man sen enades om vem som skulle hålla i tävlingen året därpå, är höljt i dunkel!

Vem minns inte barfotaflickan Sandie Shaw som sjöng sin Puppet on a String i bara strumplästen? Hon representerade England, låten vann och "hela Europa" diskuterade hennes bara fötter...Det fanns inte så mycket att uppröras över då som nu (ironi). Den låten vann förresten och jag måste säga att den håller än!

ABBA vann i Brighton med Waterloo och hur det gick för dem, behöver väl knappast inte berättas. Fast jag tyckte Ring Ring, som kom tvåa i svenska uttagningen året innan, var betydligt bättre.

Med tiden har det smugits in politiska budskap med ren idioti, allt för att väcka uppmärksamhet på det mest besynnerliga vis. Jag förstår egentligen inte att jag tittar år efter år, men jag tror det fyller någon sorts behov att förfasa sig, skratta åt, njuta av och kanske klämma fram en klädsam tår om det är något bidrag som är lite speciellt.

Att man gör som i Sverige och klämmer till med en oherrans massa deltävlingar, är ganska så unikt. Andra länder plockar oftast ut bidraget i en tävling, medans man i andra länder låter staten (!) avgöra vilken melodi som ska representera landet och så uppmanar man folk att jubla och vara glada...Inte mycket har egentligen förändrats på vissa platser på jorden, men det visste vi ju förut!

Och vilket land kan klämma fram en sån enorm uppmärksamhet som Sverige när det gäller Melodifestivalen? Tidningarna är fulla med extrabilagor hit och dit och uttökade lösnummerförsäljning pga schlagern...Det gör bara andra länder om det är revolution eller något annat politiskt spektaktel på gång! Men Sverige som ska vara landet lagom, finns det absolut ingenting som är just lagom. Men nu kom vi in på en annan aspekt och den låter jag vara vilande just nu!

Och det här med omröstningen, för det mesta röstar grannländerna frenetiskt på varandra! Inte nynnar en turk på samma melodi som den som bor i Finland? Eller skulle Azerbadjans befolkning digga Islands bidrag?! Nja, inte riktigt! Vi härjar och ryar att det är typiskt att öststaterna bara röstar på varandra! Meeeen ger Danmark och Finland oss 12 poäng är det naturligtvis helt rätt!!

Nu är spektaklet över för den här gången! Det genererade i alla fall en mycket trevlig afton med lymlarna! Räkfrossa, tre efterrätter, skämskuddar till höger och vänster, många skratt, "skrik", lite parodier av deltagarna och bidragen,  av en mig närstående ung man som borde blivit komiker, applåder och frustration!

Kort sagt: Precis som det ska vara när det är Eurovision Song Contest! Och som tack Trummilummar Jag På Min Kastrull!!

Om

Min profilbild

Thorslynn/Marie

Kock, trebarnsmamma, fyra kissemissars matte, operaälskare, champagne- och pralinfreak, cykelentusiast, resefantast, livsnjutare och Ölands självutnämnde ambassadör och mer därtill. Välkommen in i min kåserivärld! Hopps Du finner den trevlig och värd att lägga lite tid på

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela