thorslynn.blogg.se

Livet! Med allt vad det innebär...

Tågtokig

Publicerad 2013-09-02 16:32:00 i Allmänt,

 
Så har september gjort sitt intåg vare sig vi vill eller inte!
På tal om tåg, i helgen hade Nora Bergslags Veteran Järnväg stor Grand Finale i samband med Nora Marknad! Det har varit en fantastisk säsong, mycket folk och vi som jbbbar tycker det har varit oerhört roligt!

Undertecknad var stationerad i Gyttorp i lördags säljandes biljetter till hågade resenärer som ville åka ångtåg ner till marknaden uti Nora! Det gick över förväntan, över 100 resenärer valde att parkera uppe hos mig och ta tåget in till staden. Perfekt! Inget trassel med parkering i en stad som är helt avstängd i samband med marknaden.

Många glada små och stora barn, stod på perrongen och hörde ångvisslan komma och förväntan var stor i allas ögon. Det som gladde mig oerhört var när jag frågade barnen: Ska ni åka till marknaden och köpa godis? Och fick svaret: Nä, vi ska åka tåg! RIKTIGT tåg! Alltså gladde mig för att de tyckte det var roligt att åka tåg, godis blev liksom extra bonus och inget annat. Det finns hopp för att kommande generationer ska älska gammal fin kultur!

För några år sen var Museijärnvägen hotad av nedläggning. Eftersom de flesta politiker framstår som Forum För Fårskallar, var Nora Kommun inget undantag. Sånt gammalt bjäfs som en museijärnväg! Pfui, vi bygger en pendel mellan Nora och Örebro istället...Kosta vad det kosta vill! Lokstallarna skulle rivas, även den gamla anrika stationen skulle gå samma väg. Och samtliga maskiner säljas eller skrotas, vilket som behagade NBVJ bäst, tyckte kommunen. Tack Gode Gud att det inte blev så! Dels folkstorm, ingripande och tagande i örat av Riksantikvarieämbetet och vips hade vi vårat trafiktillstånd tillbaka! För det passade naturligtvis politikerna på att dra in.

En av de mer driftiga gossarna i föreningen, hittade bland skrot och nedrivna ledninga skylten LIVSFARLIG LEDNING, som sitter vid alla järnvägar. Den lutades mott kommuhuset en mörk natt för några år sen...!! Skämtet uppskattades inte av de sittande politrukerna, men desto mer av befolkningen som för allt i världen inte ville bli av med sitt dragplåster!

Men nu tuffar tågen för fullt, säsongen har varit lysande och ibland får man lite töntstämpel på sig av folk som tycker att tåg är fånigt! Det är kultur, tycker jag! Ett stycke historia i sin finaste bemärkelse, när Sverige blev "industrialliserat" och det blev enkelt att ta sig fram genom landet!

Att sen dagens Statens Järvägar har oerhört svårt med sina tidtabeller är en helt annan femma. NBVJ kommer alltid i tid och avgår i tid!

Väl mött nästa sommar i Nora :)

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Thorslynn/Marie

Kock, trebarnsmamma, fyra kissemissars matte, operaälskare, champagne- och pralinfreak, cykelentusiast, resefantast, livsnjutare och Ölands självutnämnde ambassadör och mer därtill. Välkommen in i min kåserivärld! Hopps Du finner den trevlig och värd att lägga lite tid på

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela